Alles over de baan van een Softwaretester

Een Softwaretester is verantwoordelijk voor het controleren van de kwaliteit van softwareproducten door middel van gestructureerde tests. Dit omvat het vinden van bugs, het valideren van functies en het zorgen voor een naadloze gebruikerservaring.

Typische taken van een Softwaretester

  1. Opstellen van testplannen en testcases: Je maakt gedetailleerde testplannen en schrijft testcases om verschillende aspecten van de software te evalueren.
  2. Uitvoeren van tests: Je voert handmatige en geautomatiseerde tests uit om de functionaliteit, prestaties en beveiliging van de software te controleren.
  3. Rapporteren van bugs en problemen: Je documenteert gevonden bugs en problemen en werkt samen met ontwikkelaars om deze op te lossen.
  4. Valideren van fixes en updates: Nadat bugs zijn opgelost, valideer je de fixes om ervoor te zorgen dat de problemen daadwerkelijk zijn verholpen.
  5. Bijhouden van testdocumentatie: Je onderhoudt gedetailleerde documentatie van alle uitgevoerde tests en resultaten voor toekomstige referentie.

Vaardigheden en kennis die je nodig hebt

  • Kennis van testmethodologieën en -tools: Je moet bekend zijn met verschillende testmethoden en tools zoals Selenium, JUnit, of TestNG.
  • Begrip van softwareontwikkelingsprocessen: Kennis van Agile en Scrum-methodologieën helpt je om effectief samen te werken met ontwikkelteams.
  • Analytische vaardigheden: Het vermogen om problemen te analyseren en op te lossen is cruciaal.
  • Communicatievaardigheden: Je moet in staat zijn om duidelijk en effectief te communiceren met ontwikkelaars en andere belanghebbenden.

 

Opleiding en carrièrepad

Bij NOVI kun je diverse cursussen en bootcamps volgen die je voorbereiden op een carrière als Softwaretester. Deze opleidingen bieden je de benodigde kennis van testtools en methodologieën.

Waar kun je werken als Softwaretester?

Softwaretesters zijn nodig in bijna elke sector die software ontwikkelt. Je kunt werken bij:

  • Techbedrijven: die regelmatig nieuwe softwareproducten en updates uitbrengen.
  • Financiële instellingen: waar softwarekwaliteit en betrouwbaarheid cruciaal zijn.
  • Overheidsinstellingen: die grote IT-systemen beheren.
  • Consultancy bedrijven: die bedrijven helpen bij het verbeteren van hun softwarekwaliteit.



Salarisperspectief

Het salaris van een Softwaretester kan variëren afhankelijk van ervaring, locatie en sector:

  • Junior Softwaretester: €35.000 - €45.000 per jaar
  • Medior Softwaretester: €45.000 - €60.000 per jaar
  • Senior Softwaretester: €60.000 - €75.000+ per jaar

Met specialisatie in geautomatiseerd testen of andere niche gebieden kunnen de salarissen nog verder oplopen. Meld je vandaag nog aan voor de Full-Stack Developer bootcamp bij NOVI en zet een grote stap richting een carrière in Software testing.